Tänk efter – före!

Tänk efter – före!

Skrivet av Läsvärt | 0
Ett enkelt tomt rum är det kanske inte så svårt att lysa upp på ett tillfredsställande sätt. Så snart inredningen kommit på plats, förändras dock ljusförhållandena radikalt. Det krävs både erfarenhet - och inte sällan ett bra datorstöd - för att finna den optimala lösningen.

All ljussättning bygger egentligen på någon form av bakomliggande idé. Om du så bara ska köpa en enkel skrivbordslampa, har du säkert en tanke om vad du vill få ut av din belysning. Du tar hänsyn till placering, ljusstyrka, temperatur, inställningsmöjligheter och så vidare. Allt det där ordnar du själv i ett nafs – ofta utan att ens vara medveten om att du tänker på det.

God planering sparar pengar

När det däremot kommer till större belysningsprojekt - kontor, butiker, industrier o d - blir planeringsprocessen betydligt mer avancerat. Dessutom spelar ekonomin en helt annan roll. Därför är det viktigt att göra rätt från början. Allt det här är inga större hemligheter, men frågan är snarare hur du ska bära dig åt för att få en optimal lösning.

Expertis till förfogande

De senaste årens forskning visar klart att ljuset har mycket större betydelse för vårt välbefinnande och prestationsförmåga än vi tidigare anat.

Ljusdesigners roll begränsas idag inte bara till att ”fixa till en snygg belysning” – den ska också ha rätt styrka och ljustemperatur. Dessutom ska belysningen vara bländfri och energisnål. Det finns idag många offentliga byggnader, kontor, skolor och arbetsplatser där man har bytt ut de traditionella lysrören mot LED-armaturer för förbättra arbetsmiljön.

De flesta seriösa tillverkare av ljuskällor och armaturer samarbetar idag med forskare inom vitt skilda områden – ingenjörer, psykologer, läkare m fl - för att få fram bästa tänkbara ljuskällor. Inom belysningsbranschen har utvecklingen av LED-ljuskällor öppnat oanade möjligheter till eleganta och individanpassade lösningar.

Vi hjälper dig på vägen till ett bra ljus

Hos aaxsus får du alltid hjälp med planering och genomförande av dina ljussättningsprojekt. Vi har mångårig erfarenhet av ljusplanering och moderna armaturers egenskaper. Tillsammans går vi igenom de krav du ställer på belysningen – alltifrån ljusstyrka till placering, funktion, mekanisk tålighet m m. Därefter tar vi fram förslag på lämpliga armaturer.

Kontakta oss gärna så tidigt som möjligt i projekteringsfasen – det brukar ge bäst resultat och gagnar projektekonomin.